19.07.2005r.

Vísir

Wielorybina z grilla lepsza niż inne mięsa

Wielorybie mięso cieszy się w tej chwili dużym zainteresowaniem i zostało prawie całkowicie wyprzedane ze sklepu Nóatún. W tym roku, odłowiono już z islandzkich wód 7 wielorybów. Naukowcy twierdzą, że odławianie tych zwierząt jest konieczne do celów naukowych. W tym sezonie zostanie zabitych w sumie 37 wielorybów. Z każdego z nich uzyskuje się ok. 800 kg mięsa, z czego 300 trafia bezpośrednio do sklepów w świeżej postaci, a reszta jest zamrażana.

Popyt na wielorybie mięso przewyższa podaż. Jón Björnsson z Nóatún mówi, że ludzie nie wstydzą się już kupować tego mięsa, które jest zresztą dużo tańsze niż baranina czy wołowina. Za 1 kg wołowiny trzeba zapłacić 3000 ISK, a za taką samą ilość wielorybiny 1300 ISK. Klienci, zwłaszcza młodzi, chcą popróbować nowego smaku. Mięso ponoć świetnie smakuje przyrządzone na grillu.



Skomentuj tę wiadomość na forum




Copyright © 2003-2006 ICELAND.PL
Wszelkie prawa zastrzezone - All rights reserved