22.01.2004r.

O przysmakach na Þorrablót


Jeśli chodzi o przysmaki na islandzki Þorrablót, to mamy w czym wybierać, proszę tylko popatrzeć:

  • Hákarl - zgniły rekin, zwykle zakopywany na parę miesięcy, ażeby uwolniły się z niego wszystkie szkodliwe substancje :) a następnie suszony na wolnym powietrzu. Serwowany jest w postaci małych kawałeczków (kostek), a do popicia pasuje idealnie lodowaty brennivín (o którym później). Możemy wyróżnić dwa rodzaje rekinowego smakołyku: glerhákarl - część najbliższa skórze, która jest "gumiasta" oraz skyrhákarl - miękka i krucha bardziej wewnętrzna jego część.



  • Harðfiskur - suszona i "zbita" ryba. O szczegółach obróbki ryb w celu przyrządzenia harðfiskura pisaliśmy już w dziale Przysmaki.



  • Zakonserwowany w serwatce tłuszcz wielorybi.


  • Hangikjöt - wędzona jagnięcina. Wydaje się że najbardziej zjadliwy przysmak ze stołu podczas Þorrablót. Serwowana jest na zimno, pocięta w cienkie plasterki.



  • Magáll - gotowane i wędzone cienkie paski tłustego mięsa z części brzusznej owcy.



  • Lundabaggar - część jagnięcego mięsa, często bywa to też serce. Mięso zawija się w jelito i natłuszcza łojem przed ugotowaniem. Przysmak jedzony jest zaraz po ugotowaniu bądź po zakonserwowaniu w serwatce, czasami też wędzony.



  • Hrútspungar - baranie jądra, ściśnięte i zakonserwowane w serwatce. Potrawa ma delikatny, jekko kwaśnawy smak i specyficzną teksturę, nieco podobną do ikry, tylko gładszą.

  • Svið - głowy owcze oraz sviðasulta - salceson z tej części zwierzęcia, to podstawowe smakołyki na Þorrablót. Głowa jest gotowana, aż kości oddzielą się od reszty mięsa (do mięsa zalicza się też oczy, język i pozostałe części z obrębu głowy, ufff...). "Zawartość" głowy wyciska się wtedy do foremki i zalewa płynem z gotowania.



  • Blódmör - pudding z krwi oraz wątrobiana kiełbasa, świeże oraz konserwowane w serwatce, podawane na zimno, pokrojone w cienkie plasterki.



  • Mniej tradycyjne dania na Þorrablót ale serwowane w ostatnich latach podczas tego święta, to np. marynowane śledzie, czy gulasz z jagnięciny.



  • No i wreszcie coś do popicia - brennivín (wódka o zapachu kminku) oraz inne alkohole, w tym piwo.




  • Jeśli dotrwaliście do końca tego artykuliku, to jesteście dzielni! W takim razie: kierunek - kuchnia! Przygotowujemy szybciutko świąteczne przysmaki. Þorrablót juz za pasem! Ciekawe co powiedzą sąsiedzi na zapachy z Waszej kuchni? :)



Przeczytaj także:

Þorri i Þorrablót (w tym roku początek: 23.01)



Wiecej ciekawostek

Skomentuj te wiadomość na forum




Copyright © 2003-2006 ICELAND.PL
Wszelkie prawa zastrzezone - All rights reserved