Hákarl - zgniły rekin, zwykle zakopywany na parę miesięcy, ażeby uwolniły się z niego wszystkie szkodliwe substancje :)
a następnie suszony na wolnym powietrzu. Serwowany jest w postaci małych kawałeczków (kostek), a do
popicia pasuje idealnie lodowaty brennivín (o którym później). Możemy wyróżnić dwa rodzaje rekinowego smakołyku:
glerhákarl - część najbliższa skórze, która jest "gumiasta" oraz skyrhákarl - miękka i
krucha bardziej wewnętrzna jego część.
Harðfiskur - suszona i "zbita" ryba. O szczegółach obróbki ryb w celu przyrządzenia harðfiskura pisaliśmy już w dziale Przysmaki.
- Zakonserwowany w serwatce tłuszcz wielorybi.
Hangikjöt - wędzona jagnięcina. Wydaje się że najbardziej zjadliwy przysmak ze stołu podczas Þorrablót.
Serwowana jest na zimno, pocięta w cienkie plasterki.
Magáll - gotowane i wędzone cienkie paski tłustego mięsa z części brzusznej owcy.
Lundabaggar - część jagnięcego mięsa, często bywa to też serce. Mięso zawija się w jelito i natłuszcza łojem
przed ugotowaniem. Przysmak jedzony jest zaraz po ugotowaniu bądź po zakonserwowaniu w serwatce, czasami też wędzony.
Hrútspungar - baranie jądra, ściśnięte i zakonserwowane w serwatce. Potrawa ma delikatny, jekko kwaśnawy
smak i specyficzną teksturę, nieco podobną do ikry, tylko gładszą.
Svið - głowy owcze oraz sviðasulta - salceson z tej części zwierzęcia, to podstawowe smakołyki na Þorrablót.
Głowa jest gotowana, aż kości oddzielą się od reszty mięsa (do mięsa zalicza się też oczy, język i pozostałe części z obrębu głowy, ufff...).
"Zawartość" głowy wyciska się wtedy do foremki i zalewa płynem z gotowania.
Blódmör - pudding z krwi oraz wątrobiana kiełbasa, świeże oraz konserwowane w serwatce, podawane na zimno,
pokrojone w cienkie plasterki.
Mniej tradycyjne dania na Þorrablót ale serwowane w ostatnich latach podczas tego święta, to np.
marynowane śledzie, czy gulasz z jagnięciny.
No i wreszcie coś do popicia - brennivín (wódka o zapachu kminku) oraz inne alkohole, w tym piwo.
Jeśli dotrwaliście do końca tego artykuliku, to jesteście dzielni! W takim razie: kierunek - kuchnia! Przygotowujemy szybciutko
świąteczne przysmaki. Þorrablót juz za pasem! Ciekawe co powiedzą sąsiedzi na zapachy z Waszej kuchni? :)
Przeczytaj także:
|
Þorri i Þorrablót (w tym roku początek: 23.01)
Copyright © 2003-2006 ICELAND.PL
Wszelkie prawa zastrzezone - All rights reserved
|
|